Minggu, 31 Mei 2020

NOUN : SPICE / INGREDIENT


Chili
ˈtʃɪl.i
:
Lombok
Salt
sɒlt
:
Garam
Sugar
ˈʃʊg.ə r
:
Gula
Soy sauce
ˈsɔɪ sɔːs
:
Kecap
Tomato sauce
təˈmɑː.təʊ  sɔːs
:
Saos tomat
Pepper
ˈpep.ə r
:
Merica
Ginger
ˈdʒɪn.dʒə r
:
Jahe
Wild ginger
waɪld  ˈdʒɪn.dʒə r
:
Laos
Garlic
ˈgɑː.lɪk
:
Bawang putih
Onion
ˈʌn.jən
:
Bawang merah
Coriander
kɒr.iˈæn.də r
:
Ketumbar
Celery
ˈsel. ə r.i
:
Seledri
Clove
kləʊv
:
Cengkeh
Turmeric
ˈtɜː.m ə r.ɪk
:
Kunyit
Coconut
ˈkəʊ.kə.nʌt
:
Kelapa
Candlenut
Candlenut
:
Kemiri
Sauce
sɔːs
:
Kuah sauce
Betel
ˈbiː.t ə l
:
Daun sirih
Flour
flaʊə r
:
Tepung
Margarine
mɑː.dʒəˈriːn
:
Margarin
Mint
mɪnt
:
Kemangi
Tamarind
ˈtæm. ə r.ɪnd
:
Asam
Bay leaf
beɪ  liːf
:
Daun salam
Shrimp paste
ʃrɪmp peɪst
:
Petis
Citronella grass
citronela  grɑːs
:
Serai
Monosodium glutamate (MSG)
mɒn.əˌsəʊ.di. əm ˈgluː.tə.meɪt
:
Micin, penyedap rasa.
Food colour
fuːd  ˈkʌl.ə r
:
Pewarna makanan
Preservative
prɪˈzɜː.və.tɪv
:
Pengawet
Yeast
jiːst
:
Ragi
Curcuma
Curcuma
:
Temu lawak